01 apr

Paul McCartney

Paul McCartney zal in juni van dit jaar de leeftijd van 70 bereiken. Maar wie de man op het podium van het Ahoy in Rotterdam zag en hoorde, moet toch werkelijk twijfelen aan de juistheid van dit feit. Een opvallend montere en bevlogen McCartney gaf er niets minder dan een legendarisch concert.


 

foto's: Dimitri Hakke

Het venijn zat dit keer in de staart. Na een vol Ahoy twee en een half uur op een werkelijk magnifieke performance te hebben getrakteerd, kwam McCartney nogmaals terug om een stomende versie van Helter Skelter en de heilige drieenheid Golden Slumbers/Carry That Weight en The End te spelen. Tussendoor werd hij ook nog eens lastig gevallen door een gestoorde vrouw met de naam Roos die opeens opzichtig de microfoon voor zijn neus wegtrok en reclame begon te maken voor het televisieprogramma Popquiz A Go Go. Het paste totaal niet bij een perfecte avond waar McCartney sensationeel mooi in de zak blies. Zijn laatste optredens in het Gelredome waren onderhoudend maar het heilige vuur ontbrak. Echter niet in het Ahoy waar de arm van Macca verder reikte dan slechts een obligate greatest hits show. Op deze On The Run Tour spaart McCartney zichzelf en ook zijn omvangrijke oeuvre niet. Eigenlijk al vanaf het begin zette hij de toon met The Beatles-song Hello Goodbye en twee werkjes van The Wings, Junior's Farm en Venus and Mars.

paul mccartney-2

In beginsel licht geplaagd door een wat dof geluid dat echter na pakweg 20 minuten werd hersteld. Een paar maanden terug zag en hoorde ik hem nog zingen tijdens de Grammy-uitreiking en schrok van zijn zwakke stem. Maar die angst vooraf bleek volledig ongegrond te zijn. In Rotterdam zong hij beter dan tijdens de live-concerten die hij de laatste decennia in ons land gaf. Dat werd vooral duidelijk in een rake versie van het ge├źngageerde Sing the Changes, een song van zijn project The Fireman en wellicht de meest onbekende track van de avond. Maar er was meer moois voor de echte liefhebbers zoals Nineteen Hundred and Eighty Five van de klassieker Band on the Run en My Valentine, met afstand het meest rake werkje van zijn nieuwste album Kisses On The Bottom.

Opvallend was McCartney's vertolking van I've Just Seen a Face, de mooiste track van de Beatles-plaat Help! Nog opvallender waren de integere tributes aan het adres van achtereenvolgens Jimi Hendrix, John Lennon en George Harrison. Daarbij viel op dat er geen foto van Lennon tijdens het ontroerend vertolkte Here Today werd vertoond terwijl tijdens de gedeeltelijke skiffle-uitvoering van Something wel prachtig beeldmateriaal van Harrison voorbijkwam. Wellicht is het McCartney verboden om dit tijdens zijn show te laten zien.

Het meeste bijval in het middenstuk kreeg een tranentrekkende versie van Blackbird waarbij McCartney nog eens uitlegde dat hij de song eind jaren 60 schreef als steun aan de Afro-Amerikaanse bevolking in het zuiden van Amerika. In het laatste gedeelte draaide de band het gaspedaal meerdere malen fiks open en werden er epische stukken zoals Band On The Run, Back in the USSR en het met vuurwerk opgetuigde Live and Let Die gespeeld. Daartussen een verrassende combinatie van A Day in the Life en Give Peace a Chance, eigenlijk het tweede Lennon-tribute op deze avond. En toen iedereen dacht dat na Day Tripper de koek toch echt op was, kwam McCartney monter, fris en vrolijk nogmaals op achtereenvolgens Get Back, Yesterday en het eerder genoemde Helter Skelter te spelen. Het in de aanhef aangegeven Golden Slumbers en het bekende vervolg maakte dit legendarische concert helemaal af.

Paul McCartney en band, gezien en gehoord in het Ahoy in Rotterdam.

Laatst aangepast op donderdag, 05 april 2012 16:29
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Jean Paul Heck

Hoofdredacteur Muziek.NL
Leeftijd: 47
Favoriete genres/specialiteiten: Classic rock

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Laatste CD Reviews

 • Foals
 • What Went Down
 • The Fratellis
 • Eyes Wide, Tongue Tied
 • The Westies
 • West Side Stories
 • Ronnie Fauss
 • Built To Break
 • Albert Hammond Jr.
 • Momentary Masters
 • Left Lane Cruiser
 • Dirty Spliff Blues
 • Volg ons ook op:

  FacebookTwitter