22 juli

concertverslag: G3

Het gitaristenproject G3 werd door Joe Satriani in 1996 geintroduceerd met een tournee waaraan drie topgitaristen uit de rock en fusionjazzwereld aan meedoen. Het concept is simpel. De drie uitverkorenen krijgen allen drie keer een klein uur speeltijd waarna er ook nog eens jam met z'n allen op het programma staat. In het verleden haakten grootheden zoals Steve Lukather, Robert Fripp, John Petrucci en Michael Schenker aan. In Amsterdam was er plaats gemaakt voor Deep Purple-gitarist Steve Morse, de machtige Steve Vai en natuurlijk gastheer Joe Satriani.

De avond werd ingezet met vintage muziek van AC/DC en Cheap Trick waarna Steve Morse met zijn trio als eerste het podium mocht betreden. Je bespeurde wat plankenkoorts bij deze sympathieke Amerikaan die wellicht de meest onbekende solist van het trio is. Het zal hem niet deren want Morse is een fijnproever. Hij bouwde zijn carriere op bij de band Dixie Dregs en zijn eigen The Steve Morse Band, waarna hij snel furore maakte bij ondermeer de symfonische groep Kansas en sinds jaar en dag bij het legendarische Deep Purple. Saillant detail is dat hij in 1994 de vlag overnam van ‘invaller’ Joe Satriani die een jaar daarvoor Ritchie Blackmore was komen aflossen tijdens een lopende tournee. Morse is geen gitarist die de luisteraar wil overdonderen met zijn snelheid die hij overigens wel heeft. Zijn soloplaten zijn allemaal staalkaarten van filmische en stilistisch gevarieerde composities en lyrische spel. Iets dat hij ook in de HMH liet horen. Deze sympathieke man die ooit tussen Kansas en Deep Purple twee jaar lang commercieel gezagvoerder op een passagiersvliegtuig was, is niet de man van het showmanship zoals Vai en Satriani maar bewees nogmaals dat integriteit gecombineerd met bizar veel talent, een groot goed is. Samen met de werkelijk fenomenaal spelende bassist Dave LaRue zette hij meerdere keren de overigens niet gevulde zaal op het verkeerde been.

Steve Morse in trance. Foto: Dimitri Hakke

foto: Dimitri Hakke

Bij Steve Vai is het verrassingseffect een beetje verdwenen. Hij is de partner in crime bij Satriani’s G3 project.  In Amsterdam opende hij met The Audience Is Listening en The Animal, beiden van Passion and Warfare, misschien wel zijn meest befaamde soloalbum dat in 1990 uitkwam. Daarna varieerde hij met composities zoals Tender Surrender (Alien Love Secrets) en For the Love of God en tevens verraste hij iedereen met het werkelijk prachtige Whispering a Prayer van zijn in augustus uit te komen nieuwe album The Story Of Light. Wat ook verrassend was? Het barslechte geluid bij Vai waarbij leek alsof zijn geluidsman zat te slapen.

Steve Vai in actie in de HMH foto: Dimitri Hakke

Satriani & Vai. Foto: Dimitri Hakke

Joe Satriani mocht de avond afsluiten en deed dat in zijn welbekende stijl en zijn vaste band. In Amsterdam trakteerde de man die de laatste jaren zijn ziel en zaligheid heeft gegooid in het vrij succesvolle bandproject Chickenfoot dat hij oprichtte met ondermeer met Chad Smith van de Red Hot Chili Peppers en de ex Van Halen-leden Sammy Hagar en Michael Anthony, schotelde het publiek een greatest hits van formaat voor. Het blijkt gewoon dat Satriani als leider van zijn eigen band toch beter tot wasdom komt als hij zij eigen mannen aanvoert.

Satriani. Foto: Dimitri Hakke

In de HMH waren de versies van Ice 9 (van Surfing With The Alien), Flying in a Blue Dream, God is Crying van het meer recentere Black Swans and Wormhole Wizards en natuurlijk de publieksfavorieten Always With Me, Always With You en Surfing With the Alien allemaal raak. De afsluitende jam mocht er zijn maar kon tevens ook niet verhullen dat er beetje sleet op het G3 project zit. De HMH was niet uitverkocht en de huidige Europese tour is wel ultra kort. Misschien is het zaak voor Satriani om eens de boer op te gaan om verrassende nieuwe gitaarpartners te vinden die uit een ander vaatje tappen.

waardering: ***

G3 met Steve Morse, Steve Vai en Joe Satriani. Gezien: vrijdagavond in de HMH in Amsterdam.

Laatst aangepast op dinsdag, 24 juli 2012 23:22
Beoordeel dit item
(8 stemmen)
Jean Paul Heck

Hoofdredacteur Muziek.NL
Leeftijd: 47
Favoriete genres/specialiteiten: Classic rock

1 Reactie

 • Damon

  Volgende keer Joe Satriani, brian may en buckethead. Dit is mijn top lijst.

  Damon maandag 23 juli 2012 09:43 Reactielink

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Laatste CD Reviews

 • The Fratellis
 • Eyes Wide, Tongue Tied
 • The Westies
 • West Side Stories
 • Ronnie Fauss
 • Built To Break
 • Albert Hammond Jr.
 • Momentary Masters
 • Left Lane Cruiser
 • Dirty Spliff Blues
 • Jeremy Pinnell
 • OH/KY
 • Volg ons ook op:

  FacebookTwitter