×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 56 niet laden

01 apr

Essentieel: Muse

Muse Muse \N
Muse is opgericht in 1994, nadat zanger Matthew Bellamy, Dominic Howard en Chris Wolstenholme elkaar tegenkomen op school. Alle drie zitten ze al in een bandje, Bellamy en Howard bij Gothic Plague en Wolstenholme bij Fixed Penalty. Na het uiteenvallen van Gothic Plague vragen Matthew en Dominic of Chris bass wil spelen in hun nieuwe bandje. Chris stemt hier mee in en het nieuwe bandje is een feit.
Het begin van de band was niet al te serieus. Volgens Bellamy was het niet meer dan “een reden voor jongeren om rond te hangen, dronken te raken en instrumenten te vernielen”. In het begin speelt Matthew Bellamy ook alleen maar gitaar. Maar hij blijkt de beste zangstem te hebben van de drie jongens en hij wordt de zanger van de band.

In 1994 besluiten de jongens mee te doen aan een ‘battle of the bands’. Voor het optreden kiezen ze de eenmalige naam Rocket Baby Dolls. Geheel tegen de eigen verwachtingen in wint Rocket Baby Dolls de battle. Deze overwinning zorgt ervoor dat de drie jongens de band serieus gaan nemen. De bandnaam wordt veranderd naar Muse. Het idee voor de bandnaam komt van Matthew. “Ik kon me herinneren hoe een medium vertelde dat je muzen op kon roepen als je op een erg spiritueel punt in je leven was. En ik denk dat ik deze band heb opgeroepen.” Muse treedt steeds vaker op in pubs, maar ze worden vooral gevraagd om covers te spelen. De band weigert dat en het aantal optredens begint af te nemen.

In het huis van Chris Wolstenholme wordt in 1995 de eerste demo, This Is A Muse Demo, opgenomen met hulp van Matthew’s vader. Muse wil doorgroeien. In de regio is er maar een man die zich bezighoud met muziek, Dennis Smith. Hij is eigenaar van een studio, waar hij al eerder albums op heeft genomen met Oasis en Supergrass. Smith komt met Safta Jafferey een paar keer kijken naar optredens van Muse en ziet al snel potentie in de band. Hij geeft ze gratis studiotijd en de band neemt hun voorlopige repertoire op.In 1997 brengt Muse hun eerst EP uit, genaamd Muse. Er worden enkele showcases geregeld, maar geen enkele Britse platenmaatschappij is geïnteresseerd in de band. Jafferey neemt de band vervolgens mee naar Los Angeles. Ook daar doet de band enkele showcases, dit keer met meer succes. Op kerstavond 1998 tekent de band een platencontract bij Maverick Records. Vanuit Britse platenmaatschappijen is echter nog altijd geen interesse.

Na het tekenen van de platendeal werkt Muse aan een nieuwe EP. De plaat verschijnt in januari 1999 en krijgt de naam Muscle Museum mee. De band krijgt nu wat meer media-aandacht van diverse muziekbladen. Ondertussen is Muse ook hard aan de slag met een debuutalbum. Het album, Showbiz komt in oktober 1999 uit. Showbiz wordt door veel media vooral vergeleken met het werk van Radiohead. Bellamy moest meerdere malen in de media verklaren dat Muse niet ‘Radiohead-light’ was.

Ter promotie van Showbiz speelt Muse vervolgens in relatief kleine zalen. Maar niet lang daarna volgt het Franse Route du Rock-festival. De band treedt hier op voor meer dan 10.000 man. Het grootste optreden tot dan toe. Volgens Matthew Bellamy was dit wel het moment waarop hij zich realiseerde “dat Muse heel groot kon worden”. En Bellamy krijgt gelijk. Niet veel later staan ze in het voorprogramma van Live in Den Haag. Een jaar later gaan ze op tour in de Verenigde Staten als voorprogramma van de Red Hot Chili Peppers en Foo Fighters. Ook staan ze in hetzelfde jaar ook op een aantal festivals, waaronder Pinkpop, Glastonbury, Reading en Leeds.


Tijdens de Amerikaanse tour begint de band met het schrijven van nieuwe nummers. Tijdens de optredens worden al enkele nieuwe nummers gespeeld, zoals Plug In Baby. Na afloop van de Amerikaanse tour gaat de band meteen de studio in om het nieuwe album op te nemen. In 2001 verschijnt vervolgens het album Origin Of Symmetry. Label Maverick Records vindt het album echter niet toegankelijk genoeg en heeft kritiek op het gebruik van de stem van Bellamy. Muse besluit weg te gaan bij Maverick Records. In Groot-Brittannië en even later ook de rest van Europa heeft Origin Of Symmetry wel enorm veel succes. De band doet een Europese concerttour gevolgd door een festivalreeks, waar ze onder andere staan op Lowlands, Rock Werchter, Pinkpop en het Duitse dubbelfestival Rock Am Ring/Rock Im Park. De tour wordt afgesloten op de Reading en Leeds festivals.

Na de Reading en Leeds festivals is het tijd voor een korte pauze. Een paar maanden lang wordt er door de bandleden rustig geoefend, zonder enige druk. Volgens Matthew Bellamy zitten de nieuwe nummers daarom ook veel beter in elkaar dan de nummers op Origin of Symmetry. In september 2003 komt het derde album uit, Absolution. Een mix van klassieke muziek met harde rock. Er volgde weer een concertreeks en speelde in de zomer van 2004 weer op diverse festivals. Dit keer als headliner. Zo is de band in juni 2004 headliner van Glastonbury, volgens Bellamy “het beste optreden van hun leven.” Het optreden krijgt echter een dramatisch einde, wanneer de vader van drummer Dominic Howard nog geen uur na het optreden van zijn zoon overlijdt aan een hartstilstand. De band neemt een tijdje vrij om Dominic Howard te ondersteunen.In augustus 2004 is Muse voorprogramma voor The Cure, maar ook dat verloopt niet zoals gepland. De laatste drie concerten moeten afgelast worden, vanwege een polsblessure van bassist Chris Wolstenholme. Om een week later toch op V Festival te kunnen spelen vraagt de band Morgan Nicholls om in te vallen voor Chris. Tegenwoordig is Nicholls bijna altijd te zien tijdens liveshows van Muse. Hij speelt meestal keyboard, maar een enkele keer ook basgitaar.

Voor het schrijven van de opvolger besluit de band zich terug te trekken in een Frans kasteel. In juni 2006 verschijnt het vierde studioalbum van Muse, Black Holes and Revelations. Het album heeft een meer politiek thema dan de vorige albums en ook de ruimte komt regelmatig terug in de nummers. Meteen na het verschijnen van het album gaat Muse weer op tour, waar de band wederom speelt op festivals als Lowlands, Rock Werchter en Reading en Leeds festivals. Ook de Verenigde Staten werden niet overgeslagen en dit resulteert in een optreden in een totaal uitverkochte Madison Square Garden.

In mei 2008 wordt bekend dat Muse bezig is met een nieuw album. Bellamy besluit voor deze plaat een ‘symfonie’ op te nemen waaraan hij al enkele jaren heeft gewerkt. Een groot gedeelte hiervan is orkestraal. Dit wordt door Bellamy zelf gearrangeerd. The Resistance kwam uit in september 2009. De band gaat weer op tour, waaronder in de Verenigde Staten als voorprogramma van U2. De band komt daarna terug naar Europa om daar een concertenreeks te spelen.


Discografie

Showbiz (1999)
Showbiz
is het debuutalbum van Muse. Door de pers werden de nummers van Showbiz vergeleken met de nummers van Radiohead. De teksten van de nummers op het album gaan vooral over liefde, verdriet, gevoelens en problemen. “Ik worstelde in die tijd met allerlei problemen. Problemen zoals iedereen die heeft. Via zulke teksten kwam ik er uiteindelijk uit. Gevoelsmatig dan. Want het is niet dat ik er de oplossing door vond. Het was een kwestie van negatieve energie kwijtraken via woorden”, zegt Matthew Bellamy over de nummers van Showbiz.
Sleuteltrack: Sober

Origin Of Symmetry (2001)
Tijdens de tour in 2000 naar aanleiding van Showbiz begint de band met het schrijven van een nieuw album. De band experimenteerde met nieuwe of interessante instrumenten voor het album. Bellamy speelde ook met het idee om menselijke botten te gebruiken als percussie. Hij haalde de inspiratie uit een Tom Waits-concert, waarbij dierlijke botten gebruikt werden. Bellamy hoopte hiermee een ‘krachtig en duister’ geluid te creëren.
Sleuteltrack: Plug In Baby

Hullabaloo (2002 – live cd/dvd)
Hullabaloo bestaat uit twee cd’s. Cd 1 bevat b-kant nummers van de singles van Showbiz en Origin of Symmetry. Cd 2 en de DVD bevatten een live concert opgenomen in Le Zenith, Parijs op 28 en 29 oktober 2001.

Absolution (2003)
Na Origin Of Symmetry namen de mannen van Muse eerst even een korte pauze. Er waren geen deadlines, dus de band kon in alle rust werken aan nieuw materiaal. De band huurde onder andere een huis in Ierland. Daar werd weer flink geëxperimenteerd voor de nummers van het nieuwe album. Zo wilde producer Costey de drums in het nummer Apocalypse Please zo ‘episch’ mogelijk maken. De drums werden op een plek naast een zwembad geplaatst, waarbij drummer Dominic Howard in het water moest staan om het te bespelen. Dezelfde techniek werd gebruikt op Time is Running Out. Er werd geprobeerd om nog meer trucs uit te halen met het water (waaronder bubbels), maar deze werden bijna allemaal niet opgenomen in het album. Slechts één moment is nog te horen: in Thoughts of a Dying Atheïst is te horen hoe bassist Chris Wolstenholme in het water duikt
Sleuteltrack: Stockholm Syndrome

Black Holes And Revelations (2006)
Drie jaar na Absolution verscheen het vierde studioalbum van Muse. De thema’s van de nummers zijn meer politiek als bij de voorgaande albums. Ook komt het thema ruimte vaak terug in de nummers, een van de interesses van Bellamy. De cover van het album laat een landschap op Mars zien, wat Cydonia voor moet stellen. Ook staat er een tafel waaraan vier kale mannen zitten met op de tafel miniatuur paarden. Dit zijn de ridders met hun paarden. De vier mannen met hun paarden stellen waarschijnlijk de De vier ruiters van de Apocalyps voor. Het album werd zeer goed ontvangen door de critici. Op Black Holes and Revelations staan onder andere de succesvolle singles Supermassive Black Hole, Knights Of Cydonia en Starlight. Supermassive Black Hole wordt ook gebruikt voor de soundtrack van de populaire film Twilight.
Sleuteltrack: Knights Of Cydonia

The HAARP Tour – Live At Wembly (2008 – live cd/dvd)
Op deze live cd/dvd staan opnamen van de het concert dat de band gaf in het Wembley Stadion. De cd bevat nummers van het eerste concert, de dvd bevat beelden van de tweede avond.

The Resistance (2009)
The Resistance is het vijfde studioalbum van Muse en werd over het algemeen ook zeer positief ontvangen. Critici waren vooral te spreken over de invloeden van klassieke muziek en de dertien minuten durende symfonie Exogenesis. Een symfonie waaraan Bellamy jaren heeft gewerkt. Het nummer United States of Eurasia (+ Colleteral Damage), waar zeer duidelijk de invloeden van Queen zijn te herkennen, eindigt met een stuk van Chopin. Het nummer I Belong To You is ook opgenomen op de soundtrack van deel twee van de Twilight Saga: New Moon. In de albumversie van I Belong To You zijn de twee laatste zinnen van de bekende mezzosopraan aria ‘Mon cœur s'ouvre à ta voix’ uit de opera ‘Samson and Delilah’ te horen. Op de soundtrackversie is dit stukje weggelaten.
Sleuteltrack: Resistance

Klik hier om naar de discografie van Muse te gaan in de Muziek.nl webwinkel.

Websites:
www.muse.mu
www.myspace.com/muse
www.twitter.com/muse

Laatst aangepast op zaterdag, 11 februari 2012 22:44
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Laatste CD Reviews

 • Foals
 • What Went Down
 • The Fratellis
 • Eyes Wide, Tongue Tied
 • The Westies
 • West Side Stories
 • Ronnie Fauss
 • Built To Break
 • Albert Hammond Jr.
 • Momentary Masters
 • Left Lane Cruiser
 • Dirty Spliff Blues
 • Volg ons ook op:

  FacebookTwitter