×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 21 niet laden

07 apr

Je muziekcollectie onder de duim

Je muziekcollectie onder de duim de Logitech Squeezebox Duet
Wat zoek je eigenlijk in een muziekbron? Flexibiliteit, gebruiksgemak en geluidskwaliteit zijn de zaken waar ik dan aan denk. Aan al deze eisen wordt voldaan door streaming audio. En dat hoeft niet veel te kosten. Hoe? Dat kan ik het beste uitleggen aan de hand van mijn eigen oplossing.
De basis van het systeem is een Logitech Squeezebox Duet. De Duet bestaat uit een klein zwart kastje (de receiver) die je met de analoge uitgangen op je versterker aansluit – of via de digitale uitgang op een aparte DAC - en een afstandsbediening met LCD-scherm (de controller). De Squeezebox Duet is eigenlijk niet meer dan een interface tussen de muziek op je pc en je muziekinstallatie: hij haalt bestanden van je harde schijf, stuurt ze door naar de versterker en zorgt voor de bediening van het geheel. Overzichten per artiest, per album, genre, zoeken, het kan allemaal. Met diensten als Deezer, Live365 en Last.fm en een hele berg internetradiostations – Radio Paradise is een persoonlijke favoriet – heb je een wereld aan muziek tot je beschikking.

De muziekbestanden – natuurlijk in FLAC of WAV – heb ik geparkeerd op een NAS, maar die mogen natuurlijk ook op een laptop of pc staan. In mijn geval dus een NAS (Network Attached Storage: een harde schijf die 'denkt' dat hij een computer is) met twee harde schijven van 1,5 terabyte. De NAS zit gewoon met een netwerkkabeltje aangesloten op de (draadloze) router van mijn eigen netwerk en wordt door de andere apparaten in het netwerk automatisch herkend. Het rippen van de bestaande collectie is relatief eenvoudig en kan gedaan worden met diverse programma's – ik gebruik graag dBpoweramp, maar ook EAC en Mediamonkey werken uitstekend – en het is geen enkel probleem om dat over je bestaande draadloze netwerk te doen.


iPeng interface op de iPhone

Je kunt de analoge uitgang van je Squeezebox rechtstreeks aansluiten op je versterker – de digitaal/analoog omzetter in de Squeezebox Duet is van behoorlijke kwaliteit – maar eventueel kun je op de digitale uitgang van de Squeezebox een externe D/A converter zetten. In mijn geval heb ik gekozen voor de erg goede, en relatief betaalbare, V-DAC van Musical Fidelity. Klankmatig ga je met de V-DAC sprongen vooruit ten opzichte van de interne DAC.

Mocht je, net als ik, in het bezit zijn van een iPod Touch of iPhone, dan kun daarmee ook je Squeezebox bedienen. Ik gebruik daarvoor de iPeng App aangezien ik Squeemote niet goed aan de gang kreeg. Maar dat zal ongetwijfeld aan mij liggen.

De prijs voor deze streaming audio opzet (NAS, Squeezebox Duet, Musical Fidelity V-DAC) ligt rond de 1000 euro, en voor dat geld krijg je ongekend gebruiksgemak en een geweldige geluidskwaliteit. Maak je echter gebruik van de harde schijf van een laptop of pc en zie je af van een externe D/A-converter dan ben je al voor 250 euro helemaal gesetteld.

Wil je meer weten over Streaming Audio kijk dan eens op de Streaming Special van HiFi.nl

Leuke links:
LogitechSqueezebox
Musical Fidelity V-DAC
iPeng
dBpoweramp


Laatst aangepast op zaterdag, 11 februari 2012 22:44
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Laatste CD Reviews

 • The Fratellis
 • Eyes Wide, Tongue Tied
 • The Westies
 • West Side Stories
 • Ronnie Fauss
 • Built To Break
 • Albert Hammond Jr.
 • Momentary Masters
 • Left Lane Cruiser
 • Dirty Spliff Blues
 • Jeremy Pinnell
 • OH/KY
 • Volg ons ook op:

  FacebookTwitter