05 juni

interview Iron Maiden

iron maiden iron maiden \N
Ze waren dood en verslagen. Maar samen met hun mascotte ‘Eddie’ zijn de metalhoofden van Iron Maiden weer terug waar ze horen: aan de absolute top van rockland. Aanstaande woensdag geven ze een concert in het Geldredome in Arnhem en nu ligt de nieuwe verzamelaar From Fear To Eternity (The Best of 1990-2010) in de winkels.
Twee jaar terug verraste de band vriend en vijand al met de spectaculaire ‘Somewhere Back In Time World Tour’ waarbij de band voornamelijk songs uit de jaren tachtig speelde.  En ook de nieuweThe Final Frontier World-tour zal een heus circus worden, compleet met vuurwerk, pompeuze decors en natuurlijk een levensgrote ‘Eddie’.
Ik spreek met oprichter en geestelijk leider Steve Harris over de afgelopen jaren. Hij is een relaxte man die slim uit zijn oogjes kijkt. De Engelsman mag dan al 22 jaar lang hetzelfde merk (en maat) spijkerbroek dragen, Harris is misschien wel de meest zakelijke hardrocker op deze aardbol. De meer dan vijftig miljoen verkochte Iron Maiden-platen en de enorme merchandise rondom het fenomeen ‘Eddie’, hebben van de kleine Engelsman een vermogend mens gemaakt. Hij behoort zelfs tot één van de vijf rijkste muzikanten van het Verenigd Koninkrijk.
Ondanks zijn vermogen is Harris een typische Engelse volksrocker gebleven: Wit gelaat, vloekende tattoo’s tot aan de pols en lang haar zonder enig model. ,,Uiterlijk zegt niks als je in een band als Iron Maiden zit. We zijn geen Bon Jovi of Def Leppard. Wij hebben niks met imago. Onze mascotte Eddie en de muziek bepalen ons imago.”


Een imago dat echter heel wat klappen opliep toen zanger Bruce Dickinson, het gezicht van de band, in 1993 dacht dat hij het zonder Maiden ook wel af zou kunnen. Nadat de twee Iron Maiden-albums met een andere zanger ongenadig flopte, leek de cultus rondom de rockband langzaam in elkaar te storten. De giftige pijlen van de media werden niet meer op de muziek maar op de veel te strakke spandex broeken en foute kapsels gericht. Maar het soloavontuur van Dickinson’s solo-flopte ook en dus keek niemand raar op toen de oud-zanger zich in maart 1999 weer aan de Maiden-poort melde. Harris: ,,Ach, ik was niet blij toen Bruce vertrok bij Iron Maiden, dat is logisch. Hij was tenslotte één van de belangrijkste spelers binnen het team. Maar echt bonje hebben we nooit gehad, hoor. Je weet dat na zo’n split de pers gaat proberen om je tegen elkaar uit te spelen. En toen heeft hij wat nare dingen over mij gezegd. Daardoor ontstond er natuurlijk wel wat wrevel, maar het is nooit echt uit de hand gelopen. Na één goed gesprek was dan ook alles uit de wereld.”Nu is alles vergeten en vergeten en 11 jaar na de comeback, heeft de Iron Maiden-mania bijna groteske vormen aangenomen. De band reist over de wereld in hun eigen vliegtuig dat geheel vrij naar de mascotte ‘Ed Force One’ is gedoopt. Saillant detail: zanger Bruce Dickinson is de piloot van het gevaarte. ,,Hij is een briljant vlieger maar eigenlijk kan hij alles goed. Hij haalde de top als sporter met schermen, is een wereldzanger en ook nog een vliegenier.” Het Iron Maiden-vliegtuig is één van de spaarzame luxes waar de bandleden zich aan bezondigen. ,,We zullen altijd die simpele jongens uit Oost-Londen blijven. We mogen dat in grote huizen wonen en genoeg geld verdienen, het spelen van onze metalrock is veruit het belangrijkst.” De miljoenen fans wereldwijd herkennen de arbeidersmentaliteit van de bandleden. Harris: ,,Rondom Iron Maiden hangt een bepaalde magie, net zoals bij bands als Led Zeppelin, The Ramones en AC/DC. We dragen tijdens onze concerten ook altijd shirts met ons eigen bandlogo. We zijn er immers gewoon apetrots op. Daarnaast hebben we, denk ik, nog steeds een memorabele live-show. We zijn een band die zelden op de radio wordt gedraaid maar we verkopen wel meer albums dan al die grote rockbands die in alle bladen staan. Simpel door het feit dat we overal in de wereld bekend zijn.” Harris lacht een beetje gemeen na deze uitspraak. Wat hem vooral veel deugt doet is het aantal jonge snoetjes die telkens bij zijn concerten opduiken. ,,Begin jaren negentig probeerde de hele wereld om de metalmuziek de nek om te draaien. Er waren muzikanten die onze naam niets eens meer durfden te laten vallen. Nu bestaat de helft van onze fans uit tieners. Tja, dat hadden wij tien jaar geleden echt niet durven dromen.”
Iron Maiden bezoekt aanstaande woensdag met hun The Final Frontier World-tour het Geldredome in Arnhem. Voor dit concert zijn nog kaarten te koop.  De verzamelaar From Fear From Eternity (EMI) is nu uit.
Ga hieronder naar de link van Bol.comLaatst aangepast op zaterdag, 11 februari 2012 22:53
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Jean Paul Heck

Hoofdredacteur Muziek.NL
Leeftijd: 47
Favoriete genres/specialiteiten: Classic rock

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Laatste CD Reviews

 • Foals
 • What Went Down
 • The Fratellis
 • Eyes Wide, Tongue Tied
 • The Westies
 • West Side Stories
 • Ronnie Fauss
 • Built To Break
 • Albert Hammond Jr.
 • Momentary Masters
 • Left Lane Cruiser
 • Dirty Spliff Blues
 • Volg ons ook op:

  FacebookTwitter