07 apr

interview: Minus The Tiger

Het Utrechtse Minus The Tiger is het geesteskind van zangeres Anne Broekman en echtgenoot Maarten Besseling. De muziek kan het best omschreven worden als donkere, melancholische pop met elektronische invloeden. Op 9 april verschijnt het debuut en met een tour in het verschiet is de band klaar om Nederland te veroveren.


 

 

 

Broekman begon ooit als singer-songwriter, maar kwam al snel tot de conclusie dat dat genre niet was wat ze in muziek zocht. Ze vond optreden niet zo leuk, omdat ze nooit helemaal overtuigd was van haar eigen liedjes. "Toch kwam ik steeds met nieuwe nummers, kennelijk zat er iets in mij dat eruit moest." Na anderhalf jaar intensief met haar man Besseling aan nieuwe nummers te werken, raakte het proces in een stroomversnelling nadat hij een aantal keyboards op de kop had getikt. Daar zat onder meer een Casiotone bij. Het instrument bleek bepalend voor het geluid van Minus The Tiger. Broekman: "Door de Casiotone ging er echt een wereld voor me open. De geluiden die uit dat keyboard komen, wisten mij te inspireren. Het zorgde ervoor dat ik op een andere manier ging schrijven."

Hoewel de Casiotone misschien voor een openbaring zorgde, luisterde ze al veel langer naar elektronisch georiënteerde popmuziek. "Ja, dat is het gekke juist. Bands als The Knife en Yeasayer luisterde ik regelmatig, maar het is nooit in mijn gedachte opgekomen om op een dergelijke manier nummers te schrijven." Uiteindelijk waren de liedjes afgerond en niet veel later groeide Minus The Tiger uit tot een complete band, bestaande uit haar broer Jesse, Arthur Adam en Jos Terlingen. "Het voelde heel natuurlijk. Dat is echt het gevoel dat ik heb bij deze band. Natuurlijk hebben we hard gewerkt, maar nu heerst bij mij het gevoel dat er echt wat staat. Het zijn liedjes waar ik zelf in geloof."

minusthetiger2

Inmiddels heeft Minus The Tiger al vijf shows gespeeld in Canada en dat terwijl de band nog maar één optreden als complete band in eigen land heeft gehad. Op uitnodiging vertrok het viertal naar het Canadian Music Fest in Toronto. "We waren alweer bijna vergeten dat we ons hadden opgegeven, dus het overviel ons een beetje toen we werden gevraagd. De ontvangst was super. Natuurlijk sta je nog niet voor honderden mensen te spelen, maar het publiek leek erg enthousiast. En het is eigenlijk wel fijn om te oefenen in een ander land voordat je hier echt aan de slag gaat."

En aan de slag gaat Minus The Tiger zeker. De band vertrekt binnenkort op tour vanwege het nieuwe album. "We spelen shows door heel Nederland, dat wordt absoluut een spannende tijd. Wat de toekomst gaat brengen? Moeilijk te zeggen, want we zijn nog een nieuwe band. Stiekem kijk ik al uit naar het schrijven van een tweede plaat, want bij ons debuut ging er een heel proces aan vooraf. Bij het volgende album kunnen we gerichter te werk gaan. Maar eerst gaan we lekker veel spelen."

Laatst aangepast op vrijdag, 03 augustus 2012 11:48
Beoordeel dit item
(2 stemmen)
Teun van Rooij

Redacteur Muziek.NL
Leeftijd: 24
Favoriete genres/specialiteiten: Britpop, shoegaze, hardcore punk, grunge en hiphop.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Laatste CD Reviews

 • The Fratellis
 • Eyes Wide, Tongue Tied
 • The Westies
 • West Side Stories
 • Ronnie Fauss
 • Built To Break
 • Albert Hammond Jr.
 • Momentary Masters
 • Left Lane Cruiser
 • Dirty Spliff Blues
 • Jeremy Pinnell
 • OH/KY
 • Volg ons ook op:

  FacebookTwitter