13 apr

interview: Philip Sayce

De oplettende gitaarkenner kent hem waarschijnlijk wel. Philip Sayce, gekke bekkentrekkende gitarist van Melissa Etheridge. Een typische gitarist. Mooie kop, blonde haren en een waanzinnige sound. Als Joe Bonamassa binnenkort concurrentie krijgt, zou dat weleens afkomstig kunnen zijn van het heerschap Philip Sayce. De in Los Angeles woonachtige Welshman bracht onlangs zijn nieuwe soloalbum Steamroller uit en vriend en vijand zijn het er over eens: dit is man die weleens in zijn missie zou kunnen slagen. Die is simpel. De grootste bluesgitarist van zijn generatie worden. Althans, één van de grootste.

Sayce heeft een stevige Amerikaanse tongval maar werd toch echt als zoon van een professor die les gaf aan de universiteit van Cardiff in Wales geboren. ‘Op tweejarige leeftijd verhuisde ik naar Canada. Het was een mooie muzikale tijd. Precies in die periode bracht Jeff Healey zijn debuutalbum See The Light uit. Voor mij was dat een soort bijbel. De manier waarop hij speelde, de intensiteit van zijn spel. ‘Het zit er allemaal in’, zegt hij vanuit LA. ‘Mijn invloeden van Elmore James, Stevie Ray Vaughan, Eric Clapton en natuurlijk Jeff. Hij is ook degene die mij in Canada heeft ontdekt en vroeg of ik in zijn band wilde komen spelen. Jeff Healey was één van de aardigste mensen die ik ooit heb mogen leren kennen. Hij was sympathiek, rustig en goudeerlijk. Dat laatste kom je niet al te vaak tegen bij beroepsmuzikanten.’

Na zijn periode bij Healey verhuisde Sayce naar Los Angeles om daar zijn geluk te beproeven. Na een zoektocht belandde hij uiteindelijk in de poprockband Uncle Kracker. ‘Een prima band hoor maar ik kon maar weinig kwijt van datgene wat ik als gitarist wilde doen. In die groep heb ik echter wel geleerd om functioneel en in dienst van het liedje te spelen.’ Die kwaliteit paste hij later toe in de band van superster Melissa Etheridge. Daar heb ik geleerd om echte topmuzikanten te spelen zoals drummer Kenny Aronoff. De instelling van die man is zo professioneel. Daar heb ik heel veel aan gehad.’ Op Steamroller trekt de gitarist stevig van leer. ‘Het enige wat ik wilde maken was een oprechte plaat. Dat klinkt heel vlak maar probeer in deze tijd maar eens een product op de markt te brengen dat geen enkele commerciële intentie heeft. Daar wil ik niet aan toegeven, al denk ik dat Steamroller in al zijn eerlijkheid toch wel weer goed zal vallen bij een groter publiek. Ik heb het daar met mijn producer Dave Cobbs veel over gehad. Wij delen de liefde voor eerlijke muziek en productie.

Steamroller van Philip Sayce is nu uit. Vanavond speelt hij in De Boerderij in Zoetermeer. Morgenavond geeft hij een concert in Paradiso in Amsterdam.

Laatst aangepast op maandag, 16 april 2012 15:15
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Jean Paul Heck

Hoofdredacteur Muziek.NL
Leeftijd: 47
Favoriete genres/specialiteiten: Classic rock

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Laatste CD Reviews

 • The Fratellis
 • Eyes Wide, Tongue Tied
 • The Westies
 • West Side Stories
 • Ronnie Fauss
 • Built To Break
 • Albert Hammond Jr.
 • Momentary Masters
 • Left Lane Cruiser
 • Dirty Spliff Blues
 • Jeremy Pinnell
 • OH/KY
 • Volg ons ook op:

  FacebookTwitter