26 apr

interview: Michael Bublé

Hij werd ooit uitgescholden voor ‘nep-Sinatra’. Soms overkomt hem dat nog weleens. ,,Maar dat zijn mensen die na ‘Frank Sinatra Greatest Hits’ nooit meer een andere cd hebben gekocht.” Michael Bublé is de grootste crooner van zijn generatie verkoopt wereldwijd meer albums dan wereldsterren zoals Beyonce en Pink. Vanavond en morgenavond staat hij in het Ahoy in Rotterdam.

tekst: Jean-Paul Heck

 

Zo succes maar toch is niet alles goud dat er blinkt. Toen ik de vrolijke Franks ruim 4 jaar terug interviewde in Los Angeles, was hij tot over zijn oren verliefd op actrice Emily Blunt. Toendertijd zei hij: ,,Zij is het mooiste wat mij ooit is overkomen”, jubelde hij toen. Nu is hij echter gelukkig getrouwd met de Argentijnse actrice Luisana Lopilato. ,,Tien kilo lichter, veel gezonder maar wel vrijgezel. Dat is wel raar.” Echt veel wil hij niet over de breuk kwijt. Maar de man uit Vancouver zal toch met zijn billen bloot moeten want juist deze ‘lovecrash’ zorgde voor de nodige inspiratie die uiteindelijk tot zijn laatste albums  leidde. ,,Mijn laatste cd’s zijn vrij snel opgenomen omdat ik vanwege het succes amper tijd had om in een opnamestudio te bivakkeren. Meestal ging het heel simpel. Mijn producers David Foster en Bob Rock zorgden dat alles klaar stond en ik hoefde alleen nog maar de songs in te zingen. Natuurlijk was ik trots dat ik aan hits zoals ‘Everything’ en ‘Home’ had meegeschreven, maar het ging te gemakkelijk.” Het is een term die Bublé tijdens het interview vaker zal gebruiken. Succes, liefde, rijkdom, het kwam allemaal heel snel nadat de zanger na een paar vruchteloze jaren in ondermeer gokhol Las Vegas ontdekt werd. ,,Ik ben een rare snuiter. Zenuwen heb ik nooit gekend en faalangst is mij ook vreemd. Dat wat rare opportunisme heb ik van mijn opa. Hij was visser en vaarde altijd uit met de belofte dat hij met een boot vol vis zou terugkomen. Dat was natuurlijk niet altijd zo, maar hij sloot het jaar bijna wel altijd met de meeste winst van alle vissers af.”  Een winst die in het niet valt bij de het geldschip dat achter zijn kleinzoon vaart. Uitverkochte toernee’s, verkooprecords en alsmaar groeiende schare fans die veelal bloedfanatiek zijn. Bublé zucht. ,,Het allemaal heel mooi maar ik moet mij er niet door laten verblinden. Veel van mijn voorgangers trapten op de handrem toen het succes kwam met vaak slechte gevolgen.

Direct nadat hij en Blunt uit elkaar waren, huurde de zanger een pietepeuterige opnamestudio in de New Yorkse wijk Brooklyn. ,,Het was her heel klein en daar heb ik echt mijn stem leren kennen. Dat klinkt heel stom maar het is wel zo. Opeens hoor je dat je veel meer kunt, veel dieper kan gaan. Als je de cd opzet, hoor je het meteen in het eerste nummer Cry Me A River. De kreet die ik daar laat, zou in het verleden de cd nooit gehaald hebben. Aan die klassieker durfde ik mij voorheen niet eens te wagen. Het was origineel voor Ella Fitzgerald geschreven (door door Arthur Hamilton: red) maar de song is door anderen zo vaak onrecht aangedaan. Producer David Foster had ook grote twijfels want hij was bang dat mijn fans dit niet zouden herkennen. Maar het hoort bij de passie en ervaring die ik nu heb. Ik ben niet meer de Michael van 10 jaar terug.”

 Niet alleen wat betreft zijn stem. Bublé ziet er werkelijk afgetraind uit. De kaaklijn is goed zichtbaar en de ogen staan helder. De man die bekend stond om zijn zachtst gezegde redelijke wilde rock & roll-levensstijl, leeft nu met de grondregels:  rust en regelmaat. ,,Wil ik echt doorgroeien naar de status van mijn voorgangers, dan is dat nodig. Ik kan niet meer genoegen nemen met optredens en albums die oké zijn. Het publiek laat zich ook niet belazeren dus moet je telkens verbeteren.” Het zijn mooie woorden van deze handige prater die gelukkig ook zijn gevoelens bloot durft te leggen. ,,Ik heb mij een poosje eenzaam gevoeld zonder Emily en had veel verdriet van de breuk. We hielden en houden veel van elkaar en het was weer moeilijk om hier in mijn eentje thuis te komen. Maar het werkte gewoon niet.” Maar de zanger zegt wel een les te hebben geleerd. ,,We waren natuurlijk een publiek koppel en ik ben goudeerlijk als ik zeg dat mij dat totaal niet is bevallen. Ik hou van aandacht maar dan wel als ik op het podium sta. Wij Canadezen zijn sowieso wat nuchterder dan onze Amerikaanse zuiderburen maar het kan heel ver gaan. Als mijn hemd al uit mijn broek hing, stond dat een uur later met fotootje erbij op internet. Tja, en ik ben een sloddervos dus ze hadden materiaal genoeg.”

Nog even over de nieuwe, slanke en fittere Bublé. Alsof hij al dat niet had, zegt de zanger nog meer zelfvertrouwen te hebben. ,,Ik heb zelfs een fotoshoot voor een modeblad gedaan. Tot een paar maanden terug zou ik nooit zoiets hebben aangenomen. Ik vond mij te dik, te lelijk en absoluut niet in die wereld passen. Nu ik ben afgeslankt en gezond leef, is mijn zelfvertrouwen wat dat betreft ook enorm gegroeid. Het is ook de reden waarom ik dit keer voor een heel andere albumhoes heb gekozen. Het moest rauwe, in your face picture worden.” Zoals gezegd is Bublé vorig jaar maart getrouwd met de Argentijnse actrice. Zij is onder andere te zien in de video-clip van Haven't met you yet. "Zij geeft mij rust en stabiliteit. Ik ben heel gelukkig."

Laatst aangepast op maandag, 14 mei 2012 10:54
Beoordeel dit item
(5 stemmen)
Jean Paul Heck

Hoofdredacteur Muziek.NL
Leeftijd: 47
Favoriete genres/specialiteiten: Classic rock

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Laatste CD Reviews

 • Foals
 • What Went Down
 • The Fratellis
 • Eyes Wide, Tongue Tied
 • The Westies
 • West Side Stories
 • Ronnie Fauss
 • Built To Break
 • Albert Hammond Jr.
 • Momentary Masters
 • Left Lane Cruiser
 • Dirty Spliff Blues
 • Volg ons ook op:

  FacebookTwitter