×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 25 niet laden

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 24 niet laden

04 mei

interview: Elske DeWall

Na het debuutalbum Balloon over Paris ging het voorspoedig met Elske DeWall. De singer-songwriter bouwde ijverig aan haar carrière. Niet zonder succes, want ze werd uitgeroepen tot 3FM serious talent, trad door heel Nederland op en verzorgde de titeltrack voor tv-serie Moordvrouw. Nu komt er een vervolg met haar nieuwe album Brave.

De roze wolk van Elske maakte plaats voor een zwart gat, want daar kwam het gevreesde tweede album. Een valkuil voor veel artiesten. De onbevangenheid die Elske ervaart tijdens het debuut is weg. Het schrijven van nummers gaat niet meer vanzelf en dat was wennen voor de zangeres. "Ik had niet verwacht dat het zo moeilijk zou zijn, want het schrijven voor het eerste album ging heel natuurlijk. Dat ging wanneer ik er zin in had en wanneer het kwam, maar nu legde ik een enorme druk op mezelf. Het album moest beter."

De drang naar perfectie stond het schrijven van liedjes een lange tijd in de weg. Elske heeft een haat-liefde verhouding met haar perfectionisme, zo geeft ze zelf toe. Aan de ene kant zorgt het er voor dat ze het uiterste uit haar muziek haalt, maar tegelijkertijd is niets goed genoeg. Dat kan soms erg frustrerend zijn. "Soms ben je te kritisch, maar gelukkig zijn er mensen om me heen die aangeven dat het goed genoeg is. Toch gek dat je zoveel waarde hecht aan wat mensen vinden."

Op zoek naar een muzikale richting trok Elske een week naar Engeland om met anderen te schrijven, onder wie Ben Earle. Het bracht haar de inspiratie waar ze naar op zoek was. Zo was het eerste resultaat van deze week het nummer Chasing The Impossible. Toch lijkt het moeilijker om met een ander te schrijven, je geeft tenslotte een deel van je liedje weg. "Ik snap wel dat mensen dat denken, maar ik ervaar het niet zo. Als je een perfecte klik hebt, dan kom je samen tot dingen die je in je eentje niet had verzonnen. Zo til je het liedje naar een hoger plan."

Voor Brave zocht Elske het dichter bij huis. Dit keer geen Amerika, maar een studio in Baarn. Het voelde voor haar als de juiste keuze. Een totaal andere aanpak dan twee weken presteren in New Jersey. "Deze studio voelde veel meer als thuis. Ik heb veel meer tijd gehad om die plaat te maken. Ik kon gewoon naar huis gaan en alles aandachtig beluisteren. Voor mijn gevoel heb ik zelf meer een stempel kunnen drukken op het album."

Die stempel zorgt voor tevredenheid. Met moeite geeft de perfectioniste pur sang toe dat ze 'eigenlijk toch wel een beetje trots is' op haar nieuwe album. "Het is geworden wat ik voor ogen had en misschien nog wel meer. Maar ik moet zeggen dat ik zin heb om alweer nieuwe nummers te schrijven. Ik wil vooruit, dat zit een beetje in mij."

Brave ligt vanaf 11 mei in de schappen. Ter ere van de nieuwe release geeft de zangeres twee shows:

11 mei Romein – Leeuwarden

13 mei People's Place, Amsterdam

Laatst aangepast op maandag, 14 mei 2012 10:51
Beoordeel dit item
(3 stemmen)
Teun van Rooij

Redacteur Muziek.NL
Leeftijd: 24
Favoriete genres/specialiteiten: Britpop, shoegaze, hardcore punk, grunge en hiphop.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Laatste CD Reviews

 • Foals
 • What Went Down
 • The Fratellis
 • Eyes Wide, Tongue Tied
 • The Westies
 • West Side Stories
 • Ronnie Fauss
 • Built To Break
 • Albert Hammond Jr.
 • Momentary Masters
 • Left Lane Cruiser
 • Dirty Spliff Blues
 • Volg ons ook op:

  FacebookTwitter