07 mei

interview: Georgie Fame

Georgie Fame is iemand die eigenlijk nooit interviews doet, maar voor Singer maakt hij graag een uitzondering. Singer is de nieuwe theaterproductie van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, geschreven in halverwege de jaren 80 door Georgie Fame en Steve Gray in een nieuwe bewerking van dirigent Henk Meutgeert. 

Het orkest gaat zich geheel marktconform  meer toeleggen op producties voor een groot publiek en Singer is daar een van. Georgie Fame en Madeline Bell zijn  de solisten;  het orkest speelt Singer op 24 mei in de Boerderij in Zoetermeer en op 25 mei in DeLaMar in Amsterdam. Beide podia aarzelden geen seconde toen ze Singer aangeboden kregen.

Via de skype vanuit het zijn huis in het noorden van Europa vertelt  Fame : “Ik was op tournee in Australie toen ik een telefoontje kreeg  met het verzoek van Edwin Rutten om een jazzmusical te schrijven. Toen ik terugkwam in Engeland gooide ik mijn tas in de gang en holde naar mijn buurman Steve Gray. We zijn als gekken gaan schrijven. In een paar dagen hadden we Singer voor elkaar. Aangezien we allebei dol zijn op Madeline Bell zijn we Singer voor haar gaan schrijven, want het verhaal gaat over een gospelzangeres die naar Londen vertrekt, zoals Madeline dat deed in 1962. Ze speelde toen in een West End productie.  Ik was net gestart met mijn optredens in de Flamingo Club toen ze daar naar een concert van mij kwam. Onze vriendschap is nog altijd heel hecht en we werken altijd graag samen.”  

Singer is oorspronkelijk geschreven voor het  Metropole Orkest, deze voerde het op in 1986 voor de radio , destijds met Rogier van Otterloo als dirigent. In 2004 volgde de reprise tijdens een festival in Tilburg, ook dit werd uitgezonden op de radio. Fame vertelde dat hij en Steve Gray in de jaren 80 hemel en aarde hebben bewogen om het als musical uit te brengen, maar niemand durfde het aan.  In april 2011 tipte radioproducer Paul Harvey  het Jazz Orchestra of the Concertgebouw over Singer en ogenblikkelijk werd het plan  opgevat om Singer in een nieuw arrangement uit te brengen.  Fame en Bell  reageerden meteen enthousiast, al had Fame oorspronkelijk nog wel twijfels: “Alle arrangementen moesten worden omgezet naar big band, een enorme klus! Al dat werk! Henk Meutgeert heeft er de afgelopen maanden dag en nacht aan gewerkt.  Mijn medecomponist Steve Gray is in 2008 overleden, dus alles kwam op Henk’s schouders. Henk is een genie.”   Henk Meutgeert is altijd fan geweest van Gray’s werk. “Gray is één van de grootste componisten die Engeland gekend heeft. Helaas is zijn werk altijd onderbelicht gebleven,” aldus Meutgeert.

Het Jazz Orchestra krijgt bij Singer ondersteuning van het koor van het Conservatorium, maar de Singer versie anno 2012 is geen musical in de strikte zin van het woord. De verhaallijn is geschreven voor Madeline Bell, Singer wordt gespeeld tijdens de tweede set, in het eerste deel is het bekende repertoire van Fame en Bell te horen, zoals YehYeh en Ballad of Bonnie & Clyde.   Het orkest speelt al sinds 1996 regelmatig met Fame, die zijn bigband ervaring opdeed als zanger bij  de Count Basie band  in de jaren ’60. “Het zijn ongelofelijke  moeilijke tijden  om een orkest draaiende te houden, zelfs een van de wereldklasse als het Jazz Orchestra of the Concertgebouw,’ verzucht Fame. ”Maar deze band verdient alle aandacht, de ‘boys in the band’ zijn inmiddels mijn vrienden geworden.   Ik hoop dat het publiek Singer zal waarderen. Ik ben al weken aan het repeteren, er zitten namelijk hele moeilijke stukken bij . Maar Madeline en ik zijn er helemaal klaar voor. “ 

The Jazz Orchestra of the Concertgebouw meets Singer with Madeline Bell and Georgie Fame,

Boerderij Zoetermeer : 24 mei 2012 ,  DeLaMar Amsterdam : 25 mei 2012


www.jazzorchestra.nl  / www.facebook.com/SingerBellFameJOCwww.facebook.com/SingerBellFameJOC 

Laatst aangepast op maandag, 14 mei 2012 10:53
Beoordeel dit item
(7 stemmen)

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Laatste CD Reviews

 • The Deslondes
 • The Deslondes
 • Foals
 • What Went Down
 • The Fratellis
 • Eyes Wide, Tongue Tied
 • The Westies
 • West Side Stories
 • Ronnie Fauss
 • Built To Break
 • Albert Hammond Jr.
 • Momentary Masters
 • Volg ons ook op:

  FacebookTwitter