09 mei

interview: Kensington

interview: Kensington foto: Rugter van der Bent

Kensington lijkt met zevenmijlslaarzen door het Nederlandse muzieklandschap te ploeteren. De band wordt door vele critici bestempeld als 'the next big thing'. Op 11 mei brengt het viertal het nieuwe album Vultures uit.

 

Voor de opnames van het nieuwe album trok Kensington naar Berlijn, om daar de studio in te duiken met Niels Zuiderhoek, die eerder al de single Let Go met de band opnam. De stad staat bekend als inspiratiebron voor veel artiesten en zo ook een beetje voor het Utrechtse viertal. "In Utrecht of Amsterdam zoek je vaak de mooie plekjes op om nummers te schrijven, maar daar is het juist het 'afgeragde' gevoel dat voor inspiratie zorgt."

Die afgeragde vibe horen we terug op Vultures, de plaat klinkt namelijk een stuk donkerder dan zijn voorganger. Zo knalt opener Send Me Away er in met kneiterharde Duitse synthesizers. Het nieuwe album is er een met twee gezichten. Uiterst gebalanceerd schommelt de band tussen wat zwaardere en donkere nummers en licht verteerbare popliedjes. "We hebben de plaat in etappes opgenomen, namelijk in september en december. Het weer was zo enorm verschillend tijdens die periodes. In september hing er nog een zomerse temperatuur, maar in december leek het soms min duizend. Het beïnvloedt toch een beetje de manier waarop je nummers uitwerkt."

Kensington heeft na het vorige album Borders een roerige periode gehad waarin de band met een sneltreinvaart succes wist te boeken. Maar dit succes kent ook een keerzijde, zo wordt duidelijk wanneer de band de betekenis achter de titel uitlegt. "We hebben een periode gehad waarin mensen een graantje mee wilden pikken van ons succes, dat hebben we nooit eerder meegemaakt. Maar ook op persoonlijk vlak maakten we dit soms mee. Mensen spreken je opeens aan in de kroeg, terwijl ze dit anders nooit zouden doen."

De band zat tijdens de opnames zonder label en daardoor had het viertal alle tijd om rustig de nieuwe nummers uit te werken. Naar eigen zeggen is er, in tegenstelling tot het verleden, op Vultures veel meer aandacht besteed aan de details en zijn alle nummers meerdere malen doordacht. Ook de hand van de gelauwerde producer Cenzo Townshend (U2) is duidelijk hoorbaar op het album. Hij weet Vultures tot een solide geheel te smeden met zijn gesmeerde mix. "Hij hoort bepaalde dingen in onze muziek die hij naar voren haalt. Dingen die wij niet altijd doorhebben. Wat dat betreft weet hij echt de essentie van onze muziek over te brengen."

Ondanks het enorme succes in eigen land, hadden de Utrechters nog niet het idee klaar te zijn voor een stap naar het buitenland. Met Vultures komt hier verandering in, het album maakt volgens Kensington onderdeel uit van een zorgvuldig stappenplan. "Met de nieuwe plaat willen we kijken of er landen in Europa geïnteresseerd zijn in ons. Een beetje wat we met Borders in Nederland hebben gedaan. Als dit lukt, dan gaan we met ons derde album voor de genadeklap."

Laatst aangepast op vrijdag, 03 augustus 2012 11:49
Beoordeel dit item
(6 stemmen)
Teun van Rooij

Redacteur Muziek.NL
Leeftijd: 24
Favoriete genres/specialiteiten: Britpop, shoegaze, hardcore punk, grunge en hiphop.

1 Reactie

 • fritz

  hallo, Cenzo Townshend heeft de plaat gemixed.....niet geproduceerd, groot verschil!

  fritz donderdag 10 mei 2012 16:13 Reactielink

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Laatste CD Reviews

 • The Fratellis
 • Eyes Wide, Tongue Tied
 • The Westies
 • West Side Stories
 • Ronnie Fauss
 • Built To Break
 • Albert Hammond Jr.
 • Momentary Masters
 • Left Lane Cruiser
 • Dirty Spliff Blues
 • Jeremy Pinnell
 • OH/KY
 • Volg ons ook op:

  FacebookTwitter