13 mei

interview: Beach House

Met Teen Dream brak het indiepopduo Alex Scally en Victoria Legrand door in Europa. Het nieuwe album Bloom sluit naadloos aan op het dromerige geluid van zijn voorganger. De yin en yang van Beach House: “We droomden ervan een album te maken dat goed is van begin tot eind. Een statement.”

 

Het nieuwe album vergt een aantal luisterpogingen om de nummers te doorgronden. De verschillende lagen zorgen ervoor dat elke luisterbeurt iets nieuws brengt. “Het is erg intuïtief. We hebben totaal geen controle gehad op de uitkomst. Het is een album gebaseerd op instinct en gevoelens. Het is moeilijk te definiëren, maar dat is muziek nu eenmaal. Muziek is zo subjectief, iedereen hoort er iets anders in.”

Met die gedachte probeert het duo zijn muziek open te laten voor de luisteraar. “We willen niet de ervaring voor een ander invullen. We zitten aan de binnenkant van de nummers. We horen ze, voelen ze. Maar hoe het iemand beïnvloedt? Dat laten we volledig over aan de luisteraar. Het heeft onze wereld verlaten en het is nu in de wereld van jullie, in de wereld van de journalisten en luisteraars.”

De meeste nummers op Bloom zijn geschreven tijdens de tour van Beach House voor Teen Dream. Met het intensieve tourschema, 64 shows in 17 landen in 2010, leek het een hele opgave. “We schreven alleen fragmenten hoor. Het echte schrijven gebeurde gewoon thuis in Baltimore. Touren is heel intensief en vermoeiend, maar tegelijkertijd ontzettend inspirerend. Je komt op zoveel verschillende plaatsen en je ontmoet zoveel verschillende mensen. Dat is echt een inspiratiebron voor ons geweest.”

Legrand: “We leren elke keer meer over het creatieve proces. Daar word je ook steeds beter in. Neem bijvoorbeeld mijn oma. Ze schildert nog steeds en ze blijft haar stijl veranderen. Ze is op zoek naar verandering, naar nieuwe inspiratie.” De zoektocht naar inspiratie geldt ook voor Beach House. “We groeien en ik denk dat mensen daarom geïnteresseerd blijven in onze muziek. Mensen horen graag een groei, het fascineert ze.”

Het creatieve proces van de band is vooral gebaseerd op intuïtie, zo zegt het duo. “Het begint eerst voornamelijk met vrije associatie. Gedachtes en gevoelens die in mijn hoofd blijven hangen. Daarna ga ik schaven aan de teksten tot het goed voelt. Zo werken we aan onze nummers. Liedjes zijn wat dat betreft net mensen. Je bepaalt niet wie je beste vrienden worden of met wie je omgaat, dat gebeurt vanzelf in verloop van tijd. En zo gaat dat ook met muziek. Muziek is eigenlijk een goede vriend”, zegt Legrand.

Goede vrienden kun je het duo trouwens ook noemen. Het tweetal lijkt na acht jaar intensief werken onafscheidelijk en vult elkaar op muzikaal gebied perfect aan. “Ja, dat zou je wel kunnen stellen. We zijn erg complementair aan elkaar. Soms zijn we net yin en yang”, grapt Scally. Wie is dan yin en wie is yang? Legrand: “Dat verschilt echt per dag, haha.”

voor meer informatie, ga naar: www.beachhousebaltimore.com

Laatst aangepast op vrijdag, 03 augustus 2012 11:46
Beoordeel dit item
(3 stemmen)
Teun van Rooij

Redacteur Muziek.NL
Leeftijd: 24
Favoriete genres/specialiteiten: Britpop, shoegaze, hardcore punk, grunge en hiphop.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Laatste CD Reviews

 • The Fratellis
 • Eyes Wide, Tongue Tied
 • The Westies
 • West Side Stories
 • Ronnie Fauss
 • Built To Break
 • Albert Hammond Jr.
 • Momentary Masters
 • Left Lane Cruiser
 • Dirty Spliff Blues
 • Jeremy Pinnell
 • OH/KY
 • Volg ons ook op:

  FacebookTwitter