06 juni

interview: Bernhoft

In de loop van zijn muzikale carrière heeft hij vele zijpaden genomen, maar nu lijkt Jarle Bernhoft eindelijk zijn richting gevonden te hebben. En niet zonder succes, want de Noorse soulsensatie speelt in Nederland in drie uitverkochte zalen.

In eigen land zal er raar opgekeken zijn toen Bernhoft zijn debuut Ceramik City Chronicles in 2008 uitbracht. De voormalige zanger van Explicit Lyrics en Span, twee rockbands van het hardere soort, kwam namelijk met een album vol catchy soulnummers. Het kan muzikaal bijna niet verder uit elkaar liggen, maar voor de Noor voelde het niet als een grote stap. “Ik luister al sinds mijn vierde naar Elton John. Michael Jackson en Prince kwamen om de hoek toen ik wat ouder werd. Zij hebben overduidelijk soulinvloeden in hun popmuziek verwerkt. Maar het begon pas echt toen ik Sly and the family stone voor het eerst hoorde. Ik was aan het plafond genageld, geweldig. Het heeft zelfs mijn manier van zingen beïnvloedt, want ik kon niet meer terug naar de rechttoe rechtaan zang van een rockband. Dus je zou kunnen zeggen dat soul altijd een deel van mijn muzikale belevenis is geweest.”

Met zijn tweede album Solidarity Breaks wil Bernhoft zijn publiek  aan het denken zetten. Volgens de performer leven we in moeilijke tijden en lijken we elkaar langzaam uit het oog te verliezen. Individualisering neemt de plaats in van verbroedering onder mensen, tot grote spijt van Bernhoft. “Solidariteit was groot in de jaren tachtig. Toen namen mensen de moeite om een samenleving op te bouwen met elkaar. Nu hebben we solidariteit meer en meer nodig, maar denken we er steeds minder aan. Ik denk niet dat het zo veel langer door kan gaan. Het is aan ons. Of we komen met een vredige oplossing of er komt een grote ondergang. Ik ben een pessimist en ik vrees voor dat laatste.”

Voor een pessimist maakt de Noor opvallend vrolijke en energieke nummers. “Haha, dat kun je wel zeggen. Ik denk dat ik mensen graag aan het dansen en aan het denken zet. Waarschijnlijk eerst dansen en daarna denken. Ik wil overigens niet zeggen dat mijn nieuwe album een politiek statement is. Het is meer een reflectie van mijn gedachten over deze wereld. We leven in rijke landen met meer dan voldoende rijkdommen. Soms zoveel dat we niet eens weten wat we er mee moeten doen. En toch willen we buitenlanders zo min mogelijk toelaten, dat is toch vreemd?”

Bernhoft heeft zijn band teruggebracht tot een solo act zonder zijn volle geluid te verliezen. De soulzanger maakt gebruik van verschillende loops om zijn geluid te versterken. Vooral live geeft het een speels effect aan zijn optredens. “Ik vind dat mijn nummers een groter arrangement nodig hebben. Het moet specialer zijn dan een band met vier leden die gitaar en drums spelen. Ik wil gefronste wenkbrauwen in mijn publiek zien. Dat mensen op hun hoofd krabben en zich afvragen hoe het mogelijk is wat ik doe.”

meer informatie: www.bernhoft.org

Laatst aangepast op maandag, 23 juli 2012 15:09
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Laatste CD Reviews

 • The Fratellis
 • Eyes Wide, Tongue Tied
 • The Westies
 • West Side Stories
 • Ronnie Fauss
 • Built To Break
 • Albert Hammond Jr.
 • Momentary Masters
 • Left Lane Cruiser
 • Dirty Spliff Blues
 • Jeremy Pinnell
 • OH/KY
 • Volg ons ook op:

  FacebookTwitter