11 juni

interview: June Noa

Vanuit het schijnbare niets is ze daar. June Noa. De naam maar vooral haar geweldige diepe soulstem impliceren dat ze uit Georgia, Tennessee of Lousiana komt. Maar niets is minder waar. June Noa is een volbloed Amsterdamse met een zuidelijk kloppend muziekhart. Dat bewijst ze op haar eerste EP While The City Is Sleeping die overal terecht louter bijval krijgt.

Ik spreek June Noa in hartje Amsterdam. Haar stad zegt ze. ,,Hier ben ik opgegroeid en dit is mijn thuis. Dit is ook de plek die mij inspireert.” De plek ook waar ze haar muzikale partner Joachim Vermeulen Windsant leerde kennen. ,,Door hem ben ik in mijzelf en vooral mijn stem gaan geloven. Ik ben geen geschoolde zangeres of een wonderkind dat al vanaf haar jeugd begeleiding heeft. Maar Joachim viel meteen voor de kleur van mijn stem.” Tijdens die zoektocht werd al snel duidelijk dat soulmuziek het dichtst bij haar stem en haar persoon licht. In een wereld waar tegenwoordig weer ruimte is voor mensen met een eigenzinnige strot zoals Sharon Jones, Ryan Shaw en talloze andere vocalisten, is er zeker plaats voor een supertalent zoals June Noa. ,,Je merkt gewoon dat soul weer mag. Iemand zoals Sharon Jones die jarenlang niet aan de bak kwam maar nu weer gewoon op grote festivals mag optreden. Zoiets vind ik geweldig. De hele revival van de soul sluit overigens aan bij mijn muziekbeleving doordat er veel nieuwe invloeden van nu zijn toegevoegd. Dat probeer ik ook te doen.”  

June Noa die in het dagelijkse leven onder de naam Patricia door het leven gaat, is niet geheel toevallig in het avontuurlijke muziekwereldje terecht gekomen. De muzikale opvoeding kwam vanzelf, mede door haar vader die jazzpianist is en een omvangrijke platenverzameling heeft. ,,Hij heeft mij op het spoor gezet van de artiesten van het Motown-label. Daarnaast is hij een groot liefhebber van ondermeer de muziek van Duke Ellington.” Maar de brede arrangementen van deze legendarische jazzcomponist, kwamen pas later bewust bovendrijven. June zong thuis galmend in haar vrije tijd en feestjes mee met de cd’s van Whitney Houston en Mariah Carey. ,,In die periode heb ik wel leren onderkennen dat mensen mijn stem mooi vonden. Het is belangrijk dat je vanaf jonge leeftijd oprechte waardering krijgt van je omgeving.”

foto's: IAMKAT

Toch was professioneel uitvoerend zangeres niet meteen de professie waar June aan dacht toen zij de middelbare school had afgerond. ,,Ik wilde wel iets met cultuur doen en heb uiteindelijk de opleiding Cultureel Maatschappelijke Vorming op HBO-niveau afgerond. Waarom ik niet voor het conservatorium koos? Ik was echt bang dat een muzikale studie mijn manier van zingen en interpreteren zou aantasten. Weet je dat ik pas sinds kort zanglessen volg? Die puurheid is belangrijk voor mij.” Wat aansluit bij de nieuwe generatie soulartiesten is dat ook June haar songs zelf schrijft. Ze vindt het zelf overigens niet meer dan logisch. ,,Ik schrijf graag en ik merk dat het mij steeds beter afgaat. Het klinkt als een cliché maar het werkt bij mij ook therapeutisch. Wat ik ook van groot belang vind is de variatie van thema’s en sfeertjes. Op mijn EP komen die hopelijk allemaal voorbij.” While The City Is Sleeping is mooi visitekaartje maar waarschijnlijk slechts een voorbode van wat gaat komen. Waarom de keuze voor een EP? ,,Ik ben nog een relatief onbekende artieste en volgens mij is het goed om in deze tijd eerst wat naamsbekendheid te krijgen. Vanuit die positie kan ik dan veel beter later met een volledig album komen.”

Onlangs verscheen haar nieuwe single High Heels dat ook op While The City Is Sleeping staat. Het is niet zomaar een song want niemand minder dan Pras Michel, de rapper van de onvolprezen The Fugees doet er op mee. ,,Hij begreep de flow van het nummer perfect en hij mocht volledig zijn gang gaan.” Volgens de zangeres gaat de song over een algemeen gevoel. gaat over een gevoel dat we allemaal wel kennen: je hebt energie voor tien, trekt elke ochtend je mooiste kleding aan en wat je ook doet, je blijft overal vrolijk bij fluiten, kortom: je bent verliefd. Zelfs als je naar de supermarkt gaat ruil je je comfortabele gympen om voor hoge hakken omdat je 'hem' daar wel eens tegen kan komen!"

While The City Is Sleeping van June Noa is nu uit.

Voor meer informatie, ga naar: www.junenoa.com

Optredens van June Noa: 15 Juni – Pothuys Oudegracht 279 Utrecht , 29 Juni - Zoks Festival Lambertusplein Venlo (20:00 - 20:45) , 16 Sept - Harmonie
Edam

 

 Laatst aangepast op vrijdag, 15 juni 2012 17:45
Beoordeel dit item
(1 Stem)
Jean Paul Heck

Hoofdredacteur Muziek.NL
Leeftijd: 47
Favoriete genres/specialiteiten: Classic rock

1 Reactie

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Laatste CD Reviews

 • Foals
 • What Went Down
 • The Fratellis
 • Eyes Wide, Tongue Tied
 • The Westies
 • West Side Stories
 • Ronnie Fauss
 • Built To Break
 • Albert Hammond Jr.
 • Momentary Masters
 • Left Lane Cruiser
 • Dirty Spliff Blues
 • Volg ons ook op:

  FacebookTwitter