×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 25 niet laden

16 juli

interview: Joss Stone

Aanstaande vrijdag verschijnt het nieuwe album van Joss Stone ‘The Soul Sessions Volume 2’, een vervolg op haar succesvolle debuut ‘The Soul Sessions’ uit 2003 dat wereldwijd meer dan vijf miljoen keer verkocht werd. Het is weer een plaat vol met soulklassiekers.

De nu 25-jarige Joss Stone is een actieve dame. Als ze niet bezig is met haar eigen platen dan is ze als platenbaas van Stone’d Records actief met de nieuwe acts op haar label. Yes Sir Boss is de eerste signing op dat label en Joss begeleidt de groep tijdens hun eerste Nederlandse optreden. Ze oogt erg happy in de vooravond van haar gastoptreden met Yes Sir Boss in Woodstock69 aan het Bloemendaalse strand. Haar ongelimiteerde spontaniteit en vrolijkheid is echt opvallend te noemen. Ze maakt steeds grapjes en lijkt erg goed in haar vel te zitten. “Dat is ook precies zoals ik me voel” laat ze weten. “Tegenwoordig doe ik alleen maar dingen die ik leuk vind en waar ik van kan genieten. Ik ben bezig met mijn eigen muziek, maar ook met het managen van anderen. Nieuwe artiesten die ik een kans kan bieden via mijn nieuwe label Stone’d Records. De eerste band die ik onder contract heb genomen is Yes Sir Boss, een stel jonge honden die met veel enthousiasme hun mix van reggae, ska en rock brengen: een veelbelovende act waar de mensen nog veel van gaan horen”.

Joss Stone tijdens haar live-presentatie van The Soul Sessions Volume 2 in Under The Bridge in Londen op 6 juli j.l

Natuurlijk is Joss Stone ook bezig met haar eigen muziek. Deze maand komt ‘The Soul Sessions Volume  2’ uit, het vervolg op ‘The Soul Sessions’ uit 2003, het wereldwijde debuut van een piepjonge Stone die wereldwijd vijf miljoen exemplaren van die plaat heeft verkocht. Dit is haar zesde album (de verzamelplaat ‘Super Duper Hits: The Best of Joss Stone’ niet meegerekend). “Ik was pas zestien toen ik mijn debuut opnam. Een jong meisje met een volwassen stem, maar wel zo groen als gras. Ik had nog helemaal geen idee hoe alles in elkaar stak. Al heel gauw kwam ik erachter dat het in de muziekbusiness niet allemaal even positief is als het lijkt. Je ontmoet behalve fascinerende mensen ook veel onbetrouwbare figuren die een slaatje uit jouw succes willen slaan. Ik heb dat allemaal moeten leren. Ik kan echt zeggen dat ik door schade en schande wijs geworden ben haha”.

Het opnemen van ‘Soul Sessions Volume 2’ voelde compleet anders dan ‘Volume 1’, vertelt Joss. “Toen ik mijn debuut tien jaar terug opnam zat daar heel veel druk op. Mijn toenmalige platenlabel zag heel veel potentie in die plaat dus er hing ook het een en ander vanaf. Ook was ik zelf erg gespannen want alles moest perfect zijn. Nu ben ik volwassen en kijk ook heel anders tegen de muziekindustrie aan. Ik maak me niet zo druk meer om verkoopcijfers en commercie. Nu voelt alles relaxter en losser. Ik ben zelf ook veel spontaner dan toen. Dat komt ook omdat ik tegenwoordig eigen baas ben en me door niemand de les meer laat lezen haha”. Ook ‘Soul Sessions Volume 2’ is weer gevuld met soulklassiekers van artiesten waar Joss Stone zich door geinspireerd zegt te voelen.

De cover van haar nieuwe album The Soul Sessions Vol 2

“Het was erg leuk om na tien jaar weer een aantal soul classics op te nemen. ‘(For God’s Sake) Give More Power To the People’ van The Chi-Lites staat erop, maar ook ‘The Love We Had’ (Stays On My Mind) van The Dells en ‘Teardrops’ van Womack & Womack. Allemaal favoriete tracks van me, nu gestoken in een nieuw jasje. Ook de hernieuwde samenwerking met Steve Greenberg van S-Curve voelde goed. Steve nam me destijds onder contract toen ik veertien was. Dat leidde toen tot mijn debuut ‘The Soul Sessions Vol. 1’. Ik kon niet anders dan op deel twee van ‘The Soul Sessions’ ook met Steve samen te werken. Ik heb er geen spijt van want het was weer fantastisch om te doen”. Tien jaar Joss Stone alweer. Hoe kijkt de zangeres daarop terug? “Er is veel veranderd de afgelopen jaren. Ik was natuurlijk nog heel jong toen ik mijn debuut opnam, echt zo groen als gras en ik had helemaal geen idee hoe je een plaat opnam. Met vallen en opstaan heb ik over de platenbusiness moeten leren. Nu ben ik vijfentwintig, heb miljoenen platen verkocht en een eigen label, Stone’d Records. Ook mijn stem is erg gegroeid in de afgelopen tien jaar. Ik meng nog steeds jazz, R & B, soul, blues en soul met elkaar, maar nu met nóg meer power en passie”.

Joss Stone anno 2012 doet alleen wat ze zelf wil en wat goed voelt. Een van de dingen die ze naast haar eigen muziek gedaan heeft is deel uitmaken van de band SuperHeavy met legendes als Mick Jagger, Damian Marley en Dave Stewart. “Dat was ook fantastisch om te doen en paste helemaal in het plaatje zoals ik muziek vandaag de dag zie. Muziek moet uitdaging bieden en nergens een sleur worden. Toen ik voor die band gevraagd werd hoefde ik daar geen moment over na te denken. Ieder bandlid in SuperHeavy bracht zijn eigen geluid mee. Daarom is het resultaat ook zo ongedwongen. Het plezier spat eraf en dat is tegenwoordig ook mijn visie van muziek. Je moet er optimaal van kunnen genieten. Ik weet nu niet of er ooit een tweede Superheavy album komt, maar dit hebben we in ieder geval met veel plezier gemaakt”. Plezier heeft Joss Stone zeker ook in haar rol als eigenaar van Stone’d Records. “Ik vind het leuk om nieuwe talenten een kans te geven. Als platenbaas kan ik ook eens op een andere manier met muziek bezig zijn. Ik ben nu niet afhankelijk van anderen die me zeggen wat ik doen moet en dat voelt goed. I just love music, meer dan wat dan ook. Ik heb de mooiste baan ter wereld en dat realiseer ik me echt dagelijks”.

The Soul Sessions Volume 2 (Warner Music) van Joss Stone komt aanstaande vrijdag uit.

 

Laatst aangepast op maandag, 16 juli 2012 19:24
Beoordeel dit item
(1 Stem)

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Laatste CD Reviews

 • Foals
 • What Went Down
 • The Fratellis
 • Eyes Wide, Tongue Tied
 • The Westies
 • West Side Stories
 • Ronnie Fauss
 • Built To Break
 • Albert Hammond Jr.
 • Momentary Masters
 • Left Lane Cruiser
 • Dirty Spliff Blues
 • Volg ons ook op:

  FacebookTwitter