×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 25 niet laden

10 jan

interview: Liz Green

liz green liz green \N

De Britse singer/songwriter Liz Green wordt getipt als een van de ‘talents to watch’ voor 2012. Haar nu al veelbesproken album ‘O, Devotion!’ komt deze maand uit. Kan ze de hooggespannen verwachtingen waar maken en zijn we een groot talent rijker?

Liz Green is pas 28 jaar, maar haar ziel is oud. Dat hoor je om te beginnen aan de manier waarop ze zingt. In liedjes die door pijn doordrenkt lijken, weerklinkt een stem die sterk doet denken aan artiesten van weleer als Judy Garland, Billie Holiday, Edith Piaf en Karen Dalton. Liz klinkt als een vrouw die alles al meegemaakt heeft wanneer ze met indringende stem haar folky bluessongs brengt. Ze begeleidt zichzelf daarbij op de gitaar, waarbij haar bijzondere finger picking stijl direct opvalt. Haar platenmaatschappij beschrijft haar als een ‘tragikomische popartiest’ en dat is ze ook. Dat hoor je in alle juweeltjes op haar debuutalbum dat naar de vreemde titel ‘O, Devotion!” luistert. “Ik schrijf over alles wat in me opkomt. Donkere songteksten met een wrang humoristisch randje noem ik het zelf. De dood is een terugkerend thema in mijn songs. Zo staat er het nummer ‘Luis’ op mijn album over een man in Mexico die geobsedeerd is door begrafenissen. Hij bezocht iedere begrafenis die er de laatste twintig jaar in zijn dorp was. Een ander nummer gaat over iemand die tot zijn nek in het zand vastzit en daar achtergelaten wordt om te sterven en een ander over een vrouw die een eind aan haar leven maakt. Misschien kunnen we zeggen dat ik een fascinatie voor het leven heb en hoe wij mensen daar soms mee omgaan. Eigenlijk ben ik gewoon een gelukkig mens, al zou je dat niet zeggen als je mijn teksten hoort. Misschien schrijf ik al het verdriet wat ik soms voel wel onbewust van me af in mijn liedjes”.‘O, Devotion!’ verschijnt pas vier jaar na Greens’ debuutsingle ‘Bad Medicine’. “Mensen vragen me vaak waarom er niet meteen na de single ook een debuutalbum volgde. De reden is dat ik na het succes van het nummer onophoudelijk op tournee was. Ik hou van het podium en van de postiviteit die ik daarvan krijg. Van de studio word ik soms depressief. Dat komt omdat ik zo’n perfectionist ben en nooit afstand kan doen van een nummer dat ik schrijf. Het moet wat mij betreft altijd beter en intenser en daar kan ik verschrikkelijk gestresst van raken. Ik herinner me ook hoe ik tijdens het opnameproces soms de wanhoop nabij was. Dan werkte ik liters drank naarbinnen, in de hoop dat ik goed dronken werd en dan de perfecte nummers kon maken”. Het was uiteindelijk producer Liam Watson (White Stripes) die Liz een eind op weg hielp met haar plaat. “Ik had gewoon iemand nodig die me de juiste feedback gaf. Iemand met een goed luisterend oor die me kon helpen om mijn verwarde inspiratie in goede banen te leiden”.
Uiteindelijk is het dus toch gelukt met het debuut van Liz Green. “De meeste nummers die erop staan zijn inmiddels alweer een paar jaar oud. ‘Midnight Blues’ was het eerste echte nummer dat schreef. Dat was op mijn 22ste toen ik pas gitaar begon te spelen. Daarna schreef ik ‘French Singer’, gevolgd door ‘Bad Medicine’. Ze zijn uiteindelijk alle drie op mijn album terechtgekomen” aldus Liz Green, die ondanks de lange aanloop erg trots is op het uiteindelijke resultaat van haar album. “Ik ben er vooral trots op dat ik me niet uit het veld heb laten staan. Ik ben gewoon doorgegaan met een blind geloof dat alles goed zou komen. Het enige wat ik hoop is dat de mensen het mooi vinden wat ik gemaakt heb. En dat ze naar mijn concerten komen, zodat ik de muziek ook kan delen. Dat zou voor mij de allergrootste voldoening zijn”.

Hieronder de link naar bol.comLaatst aangepast op maandag, 13 februari 2012 16:50
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Laatste CD Reviews

 • The Deslondes
 • The Deslondes
 • Foals
 • What Went Down
 • The Fratellis
 • Eyes Wide, Tongue Tied
 • The Westies
 • West Side Stories
 • Ronnie Fauss
 • Built To Break
 • Albert Hammond Jr.
 • Momentary Masters
 • Volg ons ook op:

  FacebookTwitter