21 mei

Paul Simon met Graceland op televisie

Het is 25 jaar geleden dat het baanbrekende album Graceland van zanger Paul Simon uitkwam. Aan dit album werkte onder meer het Zuid-Afrikaanse mannenkoor Ladysmith Black Mambazo mee. De release van Gracelandzorgde voor een internationale doorbraak van het koor. Deze week verschijnt een uitgebreide heruitgave van het album en op 18 juli treedt Simon op in Amsterdam. In de komende Muziek.NL Magazine die op 1 juni uitkomt, staat een groot verhaal en interview met Paul Simon van de hand van NRC-journalist Jan Vollaard. Op Cultura24 daarom een week lang: veel meer Paul Simon en veel meer Zuid-Afrika! Hieronder de volledige programmering voor komende week.

Dinsdag 29 mei, 20.30 uur – Paul Simon - Graceland: The African Concert
Gehele registratie van Paul Simon’s The African Concert,  opgenomen in 1987 in Harare te Zimbabwe.  Simon speelt samen met zijn Graceland-band én met Miriam Makeba, Hugh Masekela en Ladysmith Black Mambazo prachtige nummers van de beroemde plaat.
Meer Informatie: http://www.cultura24.nl/paulsimon href="http://www.cultura24.nl/paulsimon">www.cultura24.nl/paulsimon (waar u tevens kans maakt op zo’n Graceland-reissue)
Woensdag 30 mei, 20.00 uur – Het uur van de Wolf – Mama Africa
Documentaire van Mika Kaurismaki over Miriam Makeba, bijgenaamd Mama Africa. Deze Zuid-Afrikaanse zangeres is bekend van de wereldhit 'Pata Pata' en van haar samenwerkingen met mensen als Harry Belafonte en Paul Simon. Ze was een actief tegenstandster van de Zuid-Afrikaanse apartheidspolitiek en leefde daardoor vanaf 1959 dertig jaar in ballingschap. In december 1990 keerde zij op uitnodiging van Nelson Mandela terug naar Zuid-Afrika.
Woensdag 30 mei, 21.57 uur - Close Up: William Kentridge. Anything is possible
Prachtig portret van de Zuid-Afrikaanse artistieke duizendpoot William Kentridge, die persoonlijk getuige was van een van de meest beladen conflicten ter wereld: het opheffen van de Apartheid. Via zijn werk – onder meer tekeningen, papierknipkunst, tapijten, animatiefilms en  opera's –  verkent hij het beladen verleden van zijn thuisland.

Donderdag 31 mei, 21.43 uur – NPS Output: Dolly Rathebe

Reportage over de Zuid-Afrikaanse jazz-zangeres en actrice Dolly Rathebe. Rathebe was hét icoon van de Zuid-Afrikaanse jazz. Haar zangcarrière werd haar echter ontnomen toen in 1949 de periode van Apartheid aanbrak. Aan de orde komen onder meer de gedwongen verhuizing van Rathebe van Sophiatown naar Meadowlands in Johannesburg, haar onderduikperiode en de Golden Diva-tournee in 2004.
Vrijdag 1 juni, 20.54 uur – Laat op de avond na een korte wandeling : Give me hope Johanna
Een documentaire over de Biënnale van Johannesburg in 1997, met aandacht voor de kunstenaars en de achtergronden van hun kunstwerken, die zijn geïnspireerd door de geschiedenis van hun land, die wordt gekenmerkt door kolonisatie, teloorgang van de Afrikaanse cultuur en Apartheid. Ook actuele veranderingen in de maatschappij zijn bron van inspiratie.

Uitzendingen op Cultura24:
Dinsdag 29 mei t/m vrijdag 1 juni, iedere avond vanaf 20.00 uur

Laatst aangepast op vrijdag, 03 augustus 2012 11:55
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

1 Reactie

 • Bas Vossen

  na John Denver was Paul Simon eigenlijk de eerste die opkwam voor hippie idealen, zoals wereldwijde samenwerking.
  Het is zo jammer dat een stelletje bankiers een hele generatie zover kreeg om die idealen net als de hele hippiebeweging te vergeten danwel bestrijden....

  Bas Vossen vrijdag 14 maart 2014 20:37 Reactielink

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Laatste CD Reviews

 • The Fratellis
 • Eyes Wide, Tongue Tied
 • The Westies
 • West Side Stories
 • Ronnie Fauss
 • Built To Break
 • Albert Hammond Jr.
 • Momentary Masters
 • Left Lane Cruiser
 • Dirty Spliff Blues
 • Jeremy Pinnell
 • OH/KY
 • Volg ons ook op:

  FacebookTwitter