27 mei

Beasties onthullen albumtitel

Beastie Boys Beastie Boys \N
De Beastie Boys komen in september met hun nieuwe album. De plaat gaat Hot Sauce Committee heten is de opvolger van de instrumentale plaat The Mix-Up uit 2007.
De Beastie Boys zijn op dit moment met een waar mediaoffensief bezig om Hot Sauce Committee aan te kondigen. Zo zat de band bij de Late Night Show with Jimmy Fallon en de Beasties zouden de Beasties niet zijn als dit niet gepaard ging met de nodige grappen en grollen. Zo zou de nieuwe plaat volgens de drie heren opgenomen zijn op de boot van Paul Allen, mede-oprichter van Microsoft. Een en ander ging als volgt:

Mike D: "We recorded part of it on Paul Allen's boat. He's got a recording studio in his yacht. Yacht doesn't do it justice -- it's a mega-liner."
MCA: "He's got a submarine on the ship -- Adam actually played a guitar solo on the submarine."
Mike D: "Other people have recorded on the boat, but I believe we are the first to record on the submarine."

De nieuwe plaat zal een gastbijdrage bevatten van Santogold en wordt door Ad Rock omschreven als bizar en politiek geladen.

De Beastie Boys bestaan uit Adam Yauch (MCA), Mike Diamond (Mike D) en Adam Horovitz (King Adrock) en zijn reeds actief sinds de begin jaren tachtig. Oorspronkelijk speelden de drie snotneuzen furieuze hardcore in de stijl van Bad Brains ( de ep's Pollywog Stew en Cooky Puss uit respectievelijk 1983 en 1984). Aangezien de heren ook bevangen werden door het hiphop-virus (Run DMC was een grote invloed) kwam in 1986 License to Ill uit, een onvervalste party hiphop plaat. De cd kwam ook nog eens uit op het vermaarde Def Jam label (oa Public Enemy) en de bleekscheten waren daarmee een vreemde eend in de bijt in het hiphopwereldje. De single Fight For Your Right (To Party) wordt een megahit en wordt vandaag de dag nog op menig feestje gedraaid. Er worden dan ook miljoen exemplaren van verkocht en het brengt de band naar Europa met Public Enemy en de Beasties worden gevreesd voor hun feestreputatie.

In 1989 komt Paul's Boutique uit en de band is extreem van koers gewijzigd. Op artistiek vlak is de plaat is een enorme stap voorwaarts. De plaat is enkel samengesteld uit ruim 400(!) samples en zetten hiermee de trend voor veel hiphopacts.

Met Check Your Head in 1992 keren ze (gedeeltelijk) terug naar het gebruik van live-instrumenten. Het album bevat een aantal vette instrumentale funknummers, naast meer hiphopgerichte songs als alternatieve hit So Whatcha' Want. Check Your Head is het eerste album dat de groep uitbrengt op hun eigen label Grand Royal. Dit label ontstond toen het moeder-label Capitol Records, na het onverwachte succes van Check Your Head, de band de mogelijkheid gaf om zelf nieuwe acts te releasen en te verdelen via Grand Royal.

In 1994 volgt het album Ill Communication, een zeer geslaagde voortzetting van de sound van Check Your Head. De hit Sabotage staat in het collectieve geheugen van een generatie gegrift door de legendarische clip waar de heren een ode brengen aan jaren zeventig politiefilms/series.

Het in 1998 uitgekomen album Hello Nasty bevestigt de reputatie van de groep en levert opnieuw wereldhits op met Intergalactic en Body Movin'. In zijn geheel was het album echter wat minder van kwaliteit.

Hoewel sociaal en politiek engagement vanaf de jaren '90 een belangrijke rol speelt voor de groepsleden, is dit engagement waarschijnlijk het meest uitgesproken op hun album To the 5 Boroughs. In deze ode aan de Verenigde Staten en hun thuisstad New York spreekt de groep zijn ongerustheid uit over de verstrakking en de harde en niet altijd even doordachte reactie van de regering na de aanslagen van 11 september. Ook is de band al sinds jaar en dag actief voor een vrij Tibet en andere goede doelen.

Vorig jaar brachten de Beastie Boys ook nog de geweldige concert dvd Awesome! I Fuckin' Shot That uit. Vijftig mensen uit het publiek kregen een camera van de band om het concert te filmen. Dit leverde na montage een zeer originele film op die vanuit meerdere gezichtspunten werd benaderd.

De backcatalogue van de Beastie Boys is te koop in de shop.


Website:
www.beastieboys.com
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Laatste CD Reviews

 • Foals
 • What Went Down
 • The Fratellis
 • Eyes Wide, Tongue Tied
 • The Westies
 • West Side Stories
 • Ronnie Fauss
 • Built To Break
 • Albert Hammond Jr.
 • Momentary Masters
 • Left Lane Cruiser
 • Dirty Spliff Blues
 • Volg ons ook op:

  FacebookTwitter